A nyárban azt szeretem a legjobban, hogy az ételekhez sok friss zöldséget tudok használni. Ezeket nemcsak azért nem főzöm vagy párolom meg, hogy időt spóroljak, hanem elsősorban azért, mert a vitamintartalmukat nyersen tudjuk a legjobban felhasználni. Szakácsként pontosan tudom, hogy az idő milyen fontos az ételkészítésben, és milyen boldogok a vendégek, ha nem kell órákat várni a rendelésükre. Vendégként én is így vagyok ezzel, vagy ha barátaimat látom vendégül, nem szeretem túl sokáig csigázni a kíváncsiságukat. Egy tésztasaláta mindig kiváló választás, hogy bevezessük a menüsort, vagy a köretként szolgáljuk fel húsok mellé. Én magam, mint tésztaimádó, gyakran megelégszem egy frissen főzött tésztával, ha sok friss zöldséggel bolondíthatom meg. Ez is így született.
Majonézes szarvacska tésztasaláta nyár eleji zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg Soós szarvacska tészta
15 dkg zöldborsó
10 dkg retek
10 dkg kaliforniai paprika
10 dkg cukkini
20 dkg majonéz
15 dkg tejföl
fél citrom leve és héja
néhány bazsalikom levél
néhány szál lucerna csíra és újhagyma apróra vágott zöldje a díszítéshez
Elkészítése:
A tésztát kifőzzük az előírás szerint. A zöldborsót leforrázzuk, a cukkinit és a kaliforniai paprikát gyufaszál vastagságúra vágjuk, vagy lereszeljük. A retket fölszeleteljük majd juliennre, hajszál vékonyra vágjuk.
A majonézt a tejföllel és a citromlével elkeverjük, ezután hozzáadjuk a megfőtt tésztát és a zöldségeket. Salátaszedő kanállal kitálaljuk, díszítésként a tetejét bazsalikomlevelekkel, friss lucerna csírával vagy újhagyma apróra vágott zöldjével szórjuk meg.