A tarhonyát nem csak a megszokott, hagyományos módon lehet elkészíteni, például köretként pörköltek mellé vagy pásztortarhonyának. Grillezett zöldségekkel finom salátát készíthetünk belőle!
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kisebb cukkini
- 1 kisebb padlizsán
- 2 fej lilahagyma
- 100g koktélparadicsom (lehet sárga vagy piros vegyesen)
- ½ - ½ csokor petrezselyem és menta
- 5-6 ek. extraszűz olívaolaj
- 1 citrom leve
- só, bors
- opcionális: chilipehely, pirított fenyőmag vagy napraforgómag
- 200g Soós tarhonya
- 500ml zöldségleves
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A cukkinit és a padlizsánt kockázzuk egyforma, kb. 2-3 cm-es méretűre, a lilahagymát karikázzuk fel. Helyezzünk mindent a tepsir, locsoljuk meg 3-4 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és kb. 20 perc alatt szép barnára sütjük, utolsó 5-10 percben grillezzük.
- Közben elkészítjük a tarhonyát: olívaolajat hevítünk egy lábosban, ebben megpirítjuk a tarhonyát, majd felöntjük a forró zöldséglevessel és puhára főzzük. Ha megfőtt, egy salátástálba borítjuk és kihűtjük.
- A paradicsomokat is megmossuk, félbevágjuk. A zöldfűszereket felaprítjuk. A dresszinghez a maradék olívaolajba beleöntjük a citrom kifacsart levét, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint tehetünk bele kevés őrölt csilipelyhet is.
- Amikor minden kihűlt, egy nagyobb salátástálban minden hozzávalót összekeverünk.
- Tálalás előtt érdemes néhány órát hűteni.
Tipp: Pirított fenyőmaggal vagy napraforgómaggal megszórhatjuk a tetejét