A tésztaimádóknak mindegy, hogy tél van, vagy nyár. Hétköznap vagy ünnep. Ha húsvét: akkor is jöhet a tészta.
Ilyenkor persze nem hagyható el a tradicionális füstölt hús és a tojás, a tavaszi zöldségek, de ennek a gyorsan elkészíthető, izgalmas ételnek az igazi különlegességét a cékla adja. Szép színű zöldségünk ezúttal nem tormával szerepel a tányéron, ám aki húsvétkor sem tud lemondani a tésztáról, az igazán bevállalhat ennyi vagányságot.
A tésztás étel nagy előnye, hogy az ünnep után, a hagyományos húsvéti menük maradékából is elkészíthető. Ekkora átváltozás után az újdonság erejével hatnak a megszokott alapanyagok, amelyek a tészta ízletes kísérői lesznek a tányéron.
Céklás széles metélt ezüsthagymával, pirított füstölt tarjával és húsvéti tojással
Hozzávalók 4 főre:
1 csomag Soós széles metélt
60 dkg füstölt tarja
4 darab tojás
20 dkg céklakonzerv, a levével együtt
fél csomag újhagyma
10 dkg ezüsthagyma
A céklát a levével együtt összeturmixoljuk. A Soós széles metéltet forró vízben kifőzzük, leszűrjük, és még melegen összekeverjük a céklapürével, hogy jól felszívja a levét.
A tarját vékonyra felszeleteljük, a tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, majd megtisztítjuk.
A tarjaszeleteket egy serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk, majd hozzádobjuk a megtisztított ezüsthagymákat. Jól összeforgatjuk, és máris tálalhatunk: a tésztára rátesszük a megpirult tarjaszeleteket, körbetesszük a tojáscikkekkel, rádobjuk az ezüsthagymát, és megszórjuk az apróra vágott újhagymával.