HTML

Friss topikok

Szezonjuk van

2013.01.10. 14:29 :: tesztavilag

Minden évszakban, még a legzordabb télen is meg lehet találni azokat a szezonális zöldségeket, amelyekkel változatosan és egészségesen főzhetünk.  Íme egy csokorra való azokból  a zöldségekből, melyekből finom tésztaételek is készülhetnek. Nézzük melyik miért értékes számunkra:

januar_zdsg_WEB.jpg
SÜTŐTÖK

Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális! Gazdag a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Ásványi anyagok bő forrása is, magas a kálium-, foszfor-, vas-, réz-, és mangántartalma. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert.

Sütőtökös receptek:

Zsályás sütőtökös tészta

Sütőtökkrémes rozmaringos tészta kolbásszal

Grillezett sütőtök saláta


BROKKOLI

Az egyik C-vitaminban leggazdagabb zöldség: nyersen 115 mg, de még főzés után is 35-90 mg C-vitamin található benne. Már 20 dkg brokkoli elfogyasztása biztosítja napi C-vitamin szükségletünket! A-provitamin tartalma is jelentős, antioxidáns hatása miatt ezt a provitamint ma már a szakemberek is elismerik. Kalóriaszegény zöldség, 100 g brokkoliban mindössze 24 kalória (100 kJ) van.

Brokkolis recept:

Kagylótészta csirkével és brokkolival


KELKÁPOSZTA

Energiatartalma alacsony, csak 30 kcal/100 gr, ezért nagyon jól beilleszthető  diétákba is. Gazdag vitaminokban, A-, B-, C- és E-vitamin is található benne, rostokban, és vastartalma is magas. Kalciumtartalmának köszönhetően erősíti a csontokat. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Kelkáposztás recept:

Kagylótészta póré-kelkáposzta pestóval

SÁRGARÉPA
Táplálkozási értékét tekintve elsősorban karotintartalma jelentős, amely átlagosan 7 mg/100 g.  A karotinon kívül található benne még B 1-, B 2-, B 6- és C-vitamin, valamint nikotinsav is. Ásványi anyagai közül a kalciumot és a foszfort kell kiemelni, de tartalmaz vasat is.

ZELLER
A zellergumónak rendkívül magas az ásványi anyag tartalma, sok ritka nyomelem (molibdén, szelén, króm…) található meg benne, s bőséges rostjai (100 g-ból 5 g), 100 g-ra számítva csak 18 kcal tartalmaznak.

PÓRÉHAGYMA
Alacsony energiatartalmú és nagy mennyiségben tartalmaz sokféle vitamint és ásványi anyagot. Magas a rosttartalma, A-provitamin, C- és E-vitamin tartalma, amelyek - antioxidánsként – védik sejtjeinket.

KÍNAI KEL
A kínai kel remek A- és C-vitamin-forrás, emellett pedig nagy mennyiségű aminosavat tartalmaz és magas a folsav- és bétakarotin-tartalma. Téli diétás étrendek nélkülözhetetlen zöldsége és további előnye, hogy nagyon könnyen emészthető. A kínai kel háromszor olyan gazdag fehérjében, mint a fejes káposzta.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása