HTML

Friss topikok

Dorozsmai ponty

2013.12.28. 12:04 :: tesztavilag

Hargitai György mesterszakács receptje

Dorozsmai ponty.png



4 főre

Elkészítési idő: 1 óra

Egy adag: 875 kcal

 

Hozzávalók:

1 konyhakész ponty (kb. 1,2 kg), 2 vöröshagyma, só, 3 evőkanál

finomliszt, 7 evőkanál olaj, 5-6 dkg füstölt szalonna, 15 dkg

csiperkegomba, 1-1 nagyobb zöldpaprika és paradicsom, 1 csapott

evőkanál jóféle pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 csapott mokkáskanál őrölt

fekete bors, 30 dkg csuszatészta

1. A pontyot kifilézzük. A megtisztított fejből és a csontokból az egyik

hagymával – amit előtte fölszeleteltünk – meg egy kevés sóval jó fél óra

alatt 3-4 deci alaplevet főzünk.

2. A halat 4 nagy vagy 8 kisebb, de mindenképpen egyforma szeletre

vágjuk, azután sűrűn bevagdossuk, vagyis húsát majdnem a bőréig 2-3

milliméterenként behasítjuk.

3. Megsózzuk, a lisztbe forgatjuk, és 5 evőkanál olajban oldalanként 3-4

perc alatt megsütjük, majd lecsöpögtetve félretesszük.

4. A szalonnát apró kockákra, a maradék hagymát finomra vágjuk. A

gombát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát

kimetsszük, és az így előkészített zöldségeket egy centis kockákra

aprítjuk (a gombát cikkekre is vághatjuk).

5. Lábasban, a maradék 2 evőkanál olajon a szalonnát kisütjük, és a

hagymát megfuttatjuk rajta. A gombát, a paprikát meg a paradicsomot

hozzáadjuk, majd rövid pirítás után a pirospaprikával meghintjük.

6. A leszűrt hal alaplével azonnal – nehogy a paprika megégjen –

fölöntjük, 5 percig főzzük. A tejfölt a maradék kb. 1 kiskanál liszttel

simára dolgozzuk, egy keveset a forró léből belemerünk, majd a

paprikás-gombás levet ezzel sűrítjük. Megborsozzuk, ha kell, utána

sózzuk.

7. Közben a csuszatésztát enyhén sózott, forrásban lévő vízben

kifőzzük, leszűrjük, a tejfölös raguval összekeverjük. Tálaláskor a sült és

megforrósított halszeleteket a tetejére fektetjük.

Jó tanács

– Könnyebb a munkánk, ha konyhakész pontyfilét és csontokat

vásárolunk hozzá.

– Ponty helyett más halból, például harcsából, pisztrángból, fogasból,

sőt, tengeri halból is készíthetjük.

Szólj hozzá!

Címkék: hal csuszatészta

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr425714385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása