A tésztaimádók talán nem is tudják elképzelni, milyen sokféle módon lehet hasznosítani kedvencüket egy-egy ételnél. Világjárásom során gyakran találkoztam olyan meglepő alkotásokkal az éttermi tányérokon, a családi terített asztaloknál, amelyeken csak hosszas elemzés után bukkantam kedvencemre: a tésztára.
Ez az étel is ilyen inspiráció nyomán született. És van benne minden, amit szeretünk: hús, burgonya, hagyma, és persze tészta. Ez utóbbi eléggé elrejtve, ezért ha a végeredménytől elkápráztatott vendégeink ájulásuk előtt azt kérdeznék: ez mitől ennyire finom?! Szerényen csak mondjuk azt: a tésztától.
Fehérboros hagymakrémleves, füstölt csülökcsigával
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg vaj
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
30 dkg burgonya
2 dl fehérbor
2 dl tejszín
3 db babérlevél
1 ág rozmaring
só, bors ízlés szerint
A palacsintához:
1 db füstölt, főtt első csülök
10 dkg főtt Soós csigatészta
4 tojás
1 csokor petrezselyem
1 fej hagyma cikkekre vágva a betéthez
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát felkockázzuk, a forró vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott burgonyát, átforgatjuk. Beledobjuk a babérleveleket és a rozmaringot, felöntjük a fehérborral. Néhány percig forraljuk, majd felöntjük 1 liter vízzel vagy zöldséglevessel és a tejszínnel. Lassan főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Kivesszük a babért és a rozmaringot, majd a levest szép simára összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk.
A főtt csülköt ledaráljuk a bőrével és a kifőzött Soós csigatésztával együtt, majd serpenyőbe tesszük és ráöntjük a felvert tojásokat. Megsütjük, mint a palacsintát. Tálaláskor összevágjuk, és beletesszük a levesbe.