HTML

Friss topikok

Gasztroprogramok márciusban

2013.03.08. 10:38 :: tesztavilag

Március jobbnál jobb gasztroprogramokban és fesztiválokban bővelkedik, összegyűjtöttünk párat kedvcsinálónak.

 V. Kézműves Magyar Ízek Vására – március 8–10. 

magyarizek.jpg

A Kézműves Magyar Ízek Vásárán közel 120 magyar termelő friss hús, hal és zöldség standokkal kibővített árukínálatából vásárolhatunk, és idén először akár az itt megtalálható alapanyagokból elkészített finomságokba is belekóstolhatunk.

A vásárra kilátogatók kísérőként minőségi magyar borokat, pálinkákat kortyolhatnak március 8-10. között a Millenárison.

Bővebben

 

VinCe Budapest – március 8–10.

                  VinCE-Budapest-logo-2013_100.jpg     

A rendezvény elsősorban a borról szól (vin), és Közép-Európából várja vendégeit (CE=Central Europe). A rendezvényen 160 kiállító állít ki, magyar és szomszédos országbeliek, illetve néhány távolabbi borászat is kóstoltatja borait.
A borok mellett a pálinkák is jelentős szerephez jutnak, valamint egyéb gourmet-termékek – sajtok, olívaolajak, különleges kolbászok és sok más – ugyancsak helyet kapnak a rendezvényen.
A kiállítás mellett ültetett borkóstolókon – mesterkurzusokon – és interaktív workshopokon kóstolhatnak, tanulhatnak a borkedvelők és borászok egyaránt.

Bővebben


Gyulai Kolbász- és sódarmustra – március 15–17. 

" avagy a kolbászok és sonkák ismét elfoglalják a várkertet"

Három napon keresztül a fesztiválon a térség legjobb füstölt áruival találkozhatunk.

Napközben a fő program a sonka- és kolbászverseny, kisebbeknek játszóház is lesz, esténként pedig ingyenes koncertek várják a látogatókat.

Bővebben 

 

Etyeki piknik - március 23.

79331121211102007_etyeki_piknik_2013_cut.jpg

etyek.gif

Az Etyeki Piknik vendégei az eddigi évente kétszer megrendezésre kerülő, az egész települést átfogó esemény helyett mostantól rendszeresen, évszakonként, családiasabb hangulatban találkozhatnak az Újhegyen és a Szépvölgyben hazánk, és ezen belül Etyek gasztronómiai kincseivel.

Szeretnénk az adott évszak jellegzetességeit kiemelve megmutatni látogatóinknak a legkiválóbb magyar borászok és gasztronómiai, valamint kézműves kiállítók remekeit, illetve igényes programokkal, tehetséges művészekkel ápolni a hagyományokat.

A 2013. március 23-ára, a húsvét előtti szombatra tervezett Piknik a sonka és a tavasz jegyében zajlik majd. Vendégeink az ekkorra már palackba került újborokat és a legkülönlegesebb kézműves pezsgőket is megkóstolhatják.

Bővebben

 

Hollókői Húsvéti Fesztivál - március 29 - április 01.

HOLLK_~1.JPG

Forrás

A Húsvéti hagyományok eltűnőben lévő értékeink közé tartoznak, de Hollókőn ezeken a napokon megtalálható lesz mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzi. Hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, sokszoknyás, vízsugár elől visítva menekülő lányok és színes forgatag.
A vendégek kóstolót kaphatnak a környék palóc gasztronómiájából, kíváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják.

Bővebben

 

Budavári Húsvéti Sokadalom – március 30.–április 1.

Húsvétkor véget ér a böjti időszak és mindeki kedvére hódolhat a kulináris élvezeteknek, ezért a rendezvényen fontos szerepet kapnak a hungarikumnak szűámító gasztronómiai különlegességek és a Borterasz magyar kézműves borászatokkal.

Bővebben

Szólj hozzá!

Címkék: Program

Böjt és a tésztaételek

2013.03.05. 18:49 :: tesztavilag

Hargitai György mesterszakács írása

Aki kevésbé járatos a konyhaművészetben, joggal gondolhatja, hogy ez idő tájt, a húsvéti ünnepeket megelőző böjt idején, kerülni kell a tésztás ételeket, hisz a kategória legismertebb fogásai mind hússal készülnek: milánói, bolognai, carbonara és még hosszasan lehetne sorolni. Persze ha ez így lenne, a vegetáriusok sose ennének tésztát...

Kezdjük talán abban a sorrendben, ahogyan az étlapon is szerepelnének, tehát a hideg ételekkel. Ide tartoznak a tésztasaláták, amiket két nagy csoportra oszthatunk aszerint, hogy milyen öntet kerül rájuk. Az egyikbe a főtt tésztát és a hozzáadott kiegészítőket - esetünkben sokféle főtt vagy nyers zöldségeket - ízesített, esetleg tejföllel lágyított majonézzel keverik össze; a másiknál a saláta ízesítését fűszeres, citromos olajos öntet adja. Se szeri, se száma a változatoknak, a felhasználható zöldségek és tésztafélék választékának.

Következő ételcsoportunk a levesek. Itt szinte az összes zöldségleves, készítésétől és ízesítésétől majd hogy nem függetlenül, gazdagítható a belefőzött apróbb tésztával, fodros kockával, eperlevéllel és a többivel. Arra törekedjünk csak, hogy a leves jellegét erősítsük a belefőzött tésztával, például egy olaszos ihletettségű ételbe spagettit tördeljünk, míg egy magyarosba inkább tarhonyát főzzünk.

Képzeletbeli étlapunkon a főételek következnek, s ha már böjt lévén nem eszünk húst, a tészta szerepe itt megnő, hisz segíthet a fehérje pótlásában, kellő energiát szolgáltat, laktató és nagyszerűen variálható. Az olaszok nem sokat lacafacáznak, készítenek egy jó kis pesztót (bazsalikom, fokhagyma, parmezán sajt, fenyőmag vagy más olajos mag és olívaolaj keveréke), al dente (a tészta közepe roppanós) kifőzött tésztával összeforgatják, és már tálalják is. Ha nem pesztóval, akkor könnyű paradicsomos mártással keverik össze a tésztát, egy kis sajtot reszelnek a tetejére, és ez is kész. Ha bonyolítják egy kicsit, leginkább sült zöldségekkel, cukkínivel, padlizsánnal, paradicsommal stb. keverik. Fontos még, hogy böjti időszakban a hal fogyasztása megengedett, így további mediterrán recepteket érdemes „adoptálni”, hisz előszeretettel gazdagítják tésztás ételeiket különféle friss vagy konzerv tengeri halakkal, tenger gyümölcseivel, melyek ízét a hozzáadott olajbogyóval, kapribogyóval teszik teljessé.

Az ázsiai stílus teljesen eltér az olaszos vagy mediterrán készítési módtól. Főbb fűszerei a gyömbér, fokhagyma, csilipaprika, szójaszósz, és a tésztához kevert zöldségek is egész mások: sárgarépa, vöröshagyma, káposzta, húsos paprika, egzotikus gombák, bambuszrügy, vízigesztenye és még sok, általunk nem is ismert hozzávaló.

A magyar konyhának bár mily kitűnő is, van mit tanulnia tésztás főfogások területén az előbb említett népektől, mert amilyen leleményes például a levesek vagy éppen a sütemények készítésében, annyira fantáziátlan e területen, különösen a könnyű, egészséges változatokat illetően. A klasszikusnak számító káposztás kocka, krumplis tészta, a tejszínes vagy paprikás, gombamártással nyakon öntött szarvacska nagyon finomak ugyan, de távol állnak a széles választék és a rafinált ízvilág fogalmától.  Talán itt lenne az ideje annak, hogy ebben a műfajban is felzárkózzunk a világ élmezőnyébe, s olyan fogásokat kreáljunk, - akár húsosakat is, hisz a böjt is véget ér egyszer -, amik ugyanúgy a magyar konyha nemzetközileg is ismert klasszikusaivá válhatnak, mint a gulyás, a töltött paprika és a társaik.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek

Csicseriborsó leves

2013.03.04. 10:50 :: tesztavilag

Bár már mindennél jobban várjuk a tavaszt és a zsenge, friss zöldségeket, azért a hűvösebb márciusi estéken jól esik még egy tartalmas leves vacsorára.

Ez a zöldséges csicseriborsó leves pont ilyen: könnyen elkészíthető és napokig is eláll, így érdemes belőle nagyobb adagot készíteni. Akár mélyhűtőbe is mehet, hogy egy hosszú munkanap után csak kikapjuk és megmelegítsük. A tésztát viszont mindig frissen főzzük bele!

csicseri_leves3.jpg

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 fej vöröshagyma aprítva
  • 1 nagyobb sárgarépa reszelve
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 darabolt paradicsomkonzerv
  • 2 l zöldség- vagy húsalaplé
  • 1-1 teáskanál szárított kakukkfű és oregano
  • 2 babérlevél
  • 1 konzerv csisceriborsó lecsepegtetve
  • 100 g SOÓS csigatészta

Elkészítés

  1. Az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a répát és a zöldfűszereket is, 1-2 percig folyamatosan kevergetjük, amíg illatozni kezd.
  2. Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet és a forró zöldséglevest, majd fedő alatt 15-20 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.
  3. A csiseriborsót is beletesszük, átforrósítjuk, majd a legvégén adjuk hozzá a a kifőtt csigatésztát.

 

Húsos opció: akik szeretik, főzhetnek bele füstölt kolbászt vagy füstölt sonkát. 150 grammnyit felkarikázva/felkockázva akkor adunk hozzá, amikor a hagyma már megdinsztelődött. Hagyjuk, hogy átpiruljon, kiengedje az ízét és ezután folytatjuk a főzést onnan, hogy "rádobjuk a répát és a zöldfűszereket..."

Szólj hozzá!

Címkék: leves vega vacsora gyors paradicsom tészta csicseriborsó csigatészta

süti beállítások módosítása