Hargitai György mesterszakács receptje:
▪ 5 főre, 30 perc, könnyű
Hozzávalók:
1 csomag (400 gramm) Soós durum kagylótészta (orsótészta is lehet), só
A lencsés, paradicsomos raguhoz:
20 dkg vörös lencse, só, 2 csemegeuborka, fél-fél csokor petrezselyem és metélőhagyma, 4 evőkanál olaj (lehet olívaolaj is), fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 6 közepes paradicsom (60 dkg - lehet ennek megfelelő súlyú konzerv hámozott paradicsom is), 1-1 sárga és zöld húsú paprika
Elkészítés:
1. Először a lencsés, paradicsomos ragut készítjük el. A vörös lencsét enyhén sózott, forrásban lévő vízbe szórjuk. Éppen csak 2-3 percig főzzük, ezalatt megpuhul, de szépen egyben marad. Leszűrjük. A csemegeuborkát lencsényi, kb. 3 milliméteres kockákra vágjuk. A petrezselymet és a metélőhagymát finomra aprítjuk, az uborkával együtt az olajba keverjük. megsózzuk, megborsozzuk.
2. A paradicsomok héját lehúzzuk, ehhez ha kell, a szemeket le is forrázhatjuk. Ezután félbevágva kimagozzuk. Felét merülő mixerrel turmixoljuk, az olajos öntethez adjuk. A többi paradicsomot apró (3 milliméteres) kockákra vágjuk, ahogyan a kicsumázott sárga és zöld húsú paprikát is, a paradicsomos olajos öntethez keverjük.
3. A tésztát enyhén sózott, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük, a lábasba visszarakjuk, a lencsével és a paradicsomos fűszeres olajjal összekeverjük. Azonnal tálaljuk.