HTML

Friss topikok

Rakott tészta pulykával, gombával és padlizsánnal

2013.04.15. 14:12 :: tesztavilag

Hívhatnánk lasagnának is, csupán csak azért nem tesszük, mert nem a klasszikus lasagna tésztából készült, hanem csuszatésztából. Kíválóan lehet ezzel  a tésztával mindenféle rakott, egybensült tésztákat készíteni, érdemes kipróbálni! Arra kell csak figyelni, hogy a tésztát elég csak 6-8 percig előfőzni, nem kell, hogy teljesen megpuhuljon.

A mostani egy pulykás-gombás-padlizsános-besameles változat, amiből érdemes rögtön 2 adagot készíteni és a másodikat sütés előtt a mélyhűtőbe rejteni. Jól fog jönni egy sietős hétköznap estén vagy egy kirándulós vasárnapon, amikor nem  a konyhában tüsténkedünk.

csirke_rakott_csusza_web.jpg

Hozzávalók 4 személyre

  • 300g darált pulykahús
  • 1 fej lilahagyma aprítva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 0,5-0,5 tk. szárított oregano és bazsalikom
  • 3+2 ek. extraszűz olivaolaj
  • 200g nagyobb fejű csiperke gomba
  • 150g padlizsán
  • 200g SOÓS csuszatészta
  • 50g füstölt sajt reszelve
  • 150g gouda típusú sajt reszelve
  • só, frissen őrölt bors
  • pár levél bazsalikom vagy petrezselyem

A besamelhez

  • 40 g vaj
  • 40 g liszt
  • 5 dl tej
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés

  1. Egy közepes méretű serpenyőben 3 evőkanál olívaolajat felhevítünk, rádobjuk a lilahagymát és pár perc alatt puhára pároljuk, félidőben hozzáadjuk a fokhagymát is. Ha megpuhult a hagyma, jöhet a darált hús, átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a szárított fűszerekkel. Fedő alatt puhára pároljuk a húst is. Ha megpuhult, fedő nélkül főzzük tovább, amíg a leve elpárolog. Öntsük át a húst egy tányérba.
  2. Amíg a hús párolódik, karikázzuk fel a padlizsánt és szeleteljük fel a gombát kb. 3 mm vastagon és sózzuk meg. A serpenyőnkben kevés olívaolajat hevítünk, átpirítjuk rajta először a padlizsánszeletek mindkét oldalát majd ha kissé átpuhult kivesszük egy tányérra és a gombaszeletekkel is így járunk el.
  3. Időközben a tésztának tegyünk fel főzővizet (só, olaj), ha felforrt, főzzük a tésztát maximum 6 percig. Ne főzzük készre, mert a sütőben még puhulni fog! Ha megfőtt szűrjük le, tegyük félre.
  4. Miközben fő a tészta elkészítjük a besamelt: a vajat egy lábosban felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, elkeverjük és pár percig folyamatosan kevergetve pirítjuk, ügyelve, hogy ne égjen meg a liszt. Fokozatosan hozzáöntjük a tejet és csomómentesre keverjük. Mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg  a mártás be nem sűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk.
  5. Összeállítás: egy kb. 20x15 cm-es tűzálló edény alját kenjük meg egy vékony réteg besamellel, erre tegyünk egy réteget a tésztából, majd kanalazzunk rá a darált húsból. A húsra besamel kerül, majd a reszelt sajt 1/3-a. Újabb tésztaréteg következik, amin egyenletesen elrendezzük a gombát, lefedjük tésztával, következnek a padlizsán karikák, most is kanalazunk rá besamelt, lezárjuk tésztával és következik az utolsó réteg darált hús, amire rászórjuk a reszelt füstölt sajtot. A húsra egy réteg tésztát teszünk és a maradék reszelt sajttal meghintjük, 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
  6. 10 percet pihentetjük, így könnyebb lesz szeletelni. Tálaláskor a tetejét megszórjuk finomra aprított bazsalikommal vagy petrezselyemmel.


Tipp: ha mélyhűtőbe is szeretnénk eltenni egy adagot, akkor az összeállítás után, a sütés előtt alufóliával letakarva mélyhűtőbe tesszük a tálat. Amikor fogyasztani szeretnénk, hideg sütőben kezdjük el sütni, kb. 45-50 perc alatt fog megsülni.

Szólj hozzá!

Címkék: vacsora vendégváró csirkehús csuszatészta

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr735223584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása