Ez a kombináció még a brokkoli-ellentábort is meggyőzi, tapasztalatból mondhatom. Egy fontos tanács van, amit érdemes megfogadni: ne a bolti zsemlemorzsát használjuk a szardellás kenyérmorzsához, hanem friss házi kenyérből készítsük otthon, a minőségi különbség garantált!
Hozzávalók 4 személyre
- 350 g brokkoli
- 80 g olajban eltett szardellafilé
- 60 g friss házikenyér (héj nélkül)
- 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 0,5 teáskanál chilipehely
- 350 g SOÓS csavart tészta
- só, bors
- 4 teáskanál reszelt grana padano vagy parmezán sajt
Elkészítés
- A brokkolit szedjük nagyon apró rózsákra, öblítsük le. A szárakra most nem lesz szükség, főzzünk belőle egy jó zöldségkrémlevest, vagy tegyük mélyhűtőbe.
- A szardellát vágjuk apróra, a kenyeret késes robotgéppel aprítsuk morzsaállagúra. Tegyük fel a tésztát bő vízben főni. Amikor megfőtt szűrjük le, de a levét ne öntsük ki, ebbe a vízbe dobjuk bele a brokkolit és főzzük 2-3 percig. A színe szép élénkzöld marad és akkor jó, ha még roppanós, nem főtt át teljesen.
- Közben az olívaolajat egy teflonedényben hevítsük fel, dobjuk rá a fokhagymát és a chilipelyhet, pirítsuk át. Adjuk hozzá a szardellát és 1 perc múlva a kenyérmorzsát is. Mérsékeljük a lángot és addig pirítsuk folyamatos kevergetés mellett, amíg a kenyér aranybarnára nem pirul.
- Tálalás előtt forgassuk össze a tésztát a brokkolival, ha kell öntsünk rá egy kevés olívaolajat.
- A tányérokban halmozzunk a tészta tetejére a szardellás morzsából és szórjuk meg a reszelt sajttal.
- Ízlés szerit sózzuk, borsozzuk, de először kóstoljunk, mert a szardella alapból is elég sós!