A karácsonyi vacsorán, ebédeken szeretjük a hagyományos ízeket elkészíteni a családnak, legtöbben el sem tudják képzelni a menüt másfajta ételekből. Nagyon sokan készítenek halászlét is ezen az ünnepen. Mi idén kipróbálunk egy kicsit másfajta ízvilágot: paradicsommal, fehérborral, kakukkfűvel és harcsafilével készül majd a mi hallevesünk.
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 4 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 liter halalaplé (vagy készítsük el 200 g tartósítószermentes halászlésűrítményből)
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 150 g sárgarépa
- fél kaliforniai paprika
- 50 g zellergumó
- 150 g laskagomba (lehet csiperke is)
- 500 g harcsafilé
- fél zacskó SOÓS 8 tojásos sodort csigatészta
- só, bors
- friss kakukkfű a tálaláshoz
Elkészítés:
- Egy megfelelő méretű lábosban hevítsük fel az olívaolajat, lassú tűzön pároljuk puhára rajta a finomra aprított vöröshagymát és a fokhagymát. Ha puha, adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt és pár percig főzzük, majd öntsük hozzá a bort, adjuk hozzá a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, forraljuk fel és főzzük pár percig.
- Öntsük fel a halalaplével, a gomba kivételével adjuk hozzá a julienne-re (gyufaszál méretűre) vágott zöldségeket és kb. 15 perc alatt főzzük puhára.
- Közben a harcsafilét vágjuk 3x3 cm-es kockákra, a laskagombát pedig kisujjnyi méretű csíkokra, a csigatésztát sós vízben főzzük ki. Ha megpuhultak a zöldségek, tegyük bele a gombát és a halat és addig főzzük, amíg meg nem főnek, ez csak pár perc lesz. Ekkor adjuk hozzá a leszűrt tésztát, forrósítsuk át, ha szükséges, ízesítsük sóval, borssal.
- Tálaláskor szórjuk meg friss kakukkfűvel. Adhatunk mellé friss erős vagy chilipaprikát is.