Színe alapján ez a mártás lehetne paradicsomos is, de nem az. Grillezett kápia paprikából készült, kötelezően kipróbálandó alaprecept minden tésztaimádó konyhájában! Ajánlott olyan tésztát választani hozzá, aminek a hajlataiban minél jobban megtapad a mártás, a kagylótészta például pont megfelelő erre.
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg kápia- vagy pritaminpaprika
- 50 g pirított napraforgómag
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 ml tejszín
- 400g SOÓS Premio Duro kagylótészta
- 1 csokor petrezselyem
- 20g parmezán vagy grana padano sajt
Elkészítés
- A paprikát mossuk és szárítsuk meg. Grillezni többféleképpen is lehet: a szabadban - faszénen, gázláng felett vagy a sütőben grill üzemmódban. Ha sütőben készül, akkor béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, fektessük rá a paprikákat és addig grillezzük, amíg a héja megfeketedik. Megfordítjuk és a másik oldalával is ugyanígy járunk el. Tegyük egy tálra, takarjuk be alufóliával és hagyjuk langyosra hűlni. Ha kihűlt, húzzuk le a paprikák sült héját és magozzuk ki.
- A meghámozott, kimagozott paprikát botmixerrel vagy turmixgépben pépesítsük, adjuk hozzá a napraforgómag felét és ezt is turmixoljuk simára.
- A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel. Egy lábosban hevítsük fel az olívaolajat, dobjuk rá a vöröshagymát és pároljuk puhára. Ha már megpuhult, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is és 2-3 percig pároljuk tovább.
- Adjuk hozzá a paprikapürét, és melegítsük át. Öntsük hozzá a tejszínt is, forraljuk fel, sózzuk, ízlés szerint.
- A tésztát főzzük meg, szűrjük le, majd keverjük össze a mártással.
- Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, reszelt vagy szeletekre vágott parmezánnal és a napraforgómaggal.