Eloszlatunk minden tévhitet, a tészta szerepelhet a egészséges, sőt akár a fogyókúrás étrendekben is!
Az egészséges táplálkozásban nélkülözhetetlen a szénhidrátok fogyasztása. A napi energiabevitelünk 55–60%-ának szénhidrátokból kellene származnia. A tészta könnyen emészthető, jól felszívódik, és olyan alapvető tápanyagokat – vitaminokat, ásványai anyagokat, rostokat – tartalmaz, melyek szervezetünk számára fontosak.
A tojásos és tojás nélküli tészták fogyasztása is ajánlott, mert hasznos összetett szénhidrátokat, ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaznak.
Ma már köztudott tény, amit több klinikai vizsgálat is alátámasztott, hogy a túlzott energiabevitel és nem önmagában a szénhidrátfogyasztás felelős az elhízásért. Azt kell gondosan megválogatni, hogy mit eszünk a tésztával: energiadús, zsírosabb szalonnás, esetleg tejszínes tésztát vagy könnyebb zöldséges változatokat készítünk.
A fentiek persze nem jelentik azt, hogy a tésztaimádóknak meg kell vonniuk maguktól egy igazi spagetti carbonarat vagy egy jó tejszínes gombás tésztát. A hangsúly az arányokon van és a tudatos táplálkozáson: mindent fogyaszthatunk, csak tartsunk mértéket a nagy energiatartalmú ételek esetében, illetve megfelelő fizikai aktivitással fokozzuk az energiafelhasználásunkat.