HTML

Friss topikok

A szénhidrátok helye a cukorbetegek diétájában

2013.11.28. 13:47 :: tesztavilag

Vági Zsolt dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

A cukorbetegség kezelésének három alappillére a megfelelő étrend, a napi rendszerességgel végzett fizikai aktivitás és a gyógyszeres kezelés.  Köztudott, hogy a cukorbetegek kezelése nem valósítható meg az étrend megfelelő módosítása nélkül. Ez vonatkozik mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabéteszre. A számukra megfelelően összeállított étrend magában foglalja a makro- és mikro tápanyagok, élelmi rostok, élvezeti szerek, cukorpótló- és helyettesítő szerek alkalmazásával kapcsolatos irányelveket.

 A cukorbetegnek ajánlott étrend célja

Az étrendi kezelés célja a vércukorszint optimális értékhez legközelebb eső tartományban tartása. Ennek érdekében kerülni kell a gyors vércukor emelkedést okozó ételeket, valamint naponta többször, meghatározott szénhidráttartalmú ételt ajánlott fogyasztani. Ezáltal nemcsak a vércukor-ingadozás kerülhető el, hanem a betegség korai és késői szövődményeinek kialakulása is megelőzhető, illetve késleltethető. Az üdvözítő cukorbeteg diétáról az elmúlt évtizedben ellentétes nézetek alakultak ki, napjainkban a korszerű, egészséges táplálkozási ajánlásoknak megfelelően a makro tápanyagok összetétele a következő: 15% fehérje, 30% zsír, 55% szénhidrát. Vagyis a napi energia-bevitel több mint felét szénhidrátokból célszerű fedezni.

 Ehet-e tésztát a cukorbeteg?

A szénhidrát alapvető, nélkülözhetetlen tápanyag. A cukorbeteg étrendjének legkörültekintőbben mérlegelendő alkotórészei, amelyek a legfőbb energiát szolgáltató tápanyagok. Két fő csoportba sorolhatók, az egyik csoportjukat az egyszerű szénhidrátok, a cukrok alkotják. az ilyen úgynevezett natív cukrot tartalmazó táplálékok fogyasztása nem célszerű, mert gyors és nagy vércukor-emelkedést okoznak, de értékes tápanyagtartalmuk nincs, vagy nem sok. Az étrendben a természetes formájukban előforduló tejcukor, gyümölcscukor és répacukor kaphatnak helyet. A szénhidrátok másik csoportja az összetett szénhidrátok, ennek alapvető csoportja a keményítő. Keményítő a búzalisztben, így kenyerekben, péksüteményekben, tésztafélékben, továbbá burgonyában, rizsben, szójában, hüvelyesekben és kisebb mértékben a főzelékfélékben található.

 Az összetett szénhidrátok lebontásához több időre, energiára van szüksége a szervezetnek, így azok lassan, kiegyensúlyozottan emelik a vércukorszintet.

Az utóbbi években sok tanulmány vizsgálta a glikémiás index és a rostok szerepét a cukorbetegség kezelésében. Mindegyik bebizonyította, hogy mind a túl magas, mind a túl alacsony vércukorszint elkerülhető a megfelelő glikémiás indexű és szénhidráttartalmú étrenddel, sőt még a koleszterinszintet is javítja.

Számos magyaros étel esetében elvégezték a glikémiás index vizsgálatát, melyben az egyes ételek vércukoremelő hatását a zsemle vércukoremelő képességéhez viszonyították. A vizsgálat eredménye alapján elmondható, hogy a hazai konyha legtöbb ételének glikémiás indexe 10­–40%-kal kedvezőbb, mint a fehér kenyéré vagy a zsemléé, legyen szó akár rántott húsról, akár tésztaételekről. Ennek értelmében a cukorbetegek is élvezhetik a hazai konyha ételeit, néhány szabályt és elvet betartva.

A lényeg, hogy mértékletesen és változatosan elkészítve, könnyű és szénhidrátszegény feltétekkel legyen elkészítve.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás szénhidrát egészséges életmód praktikus tanácsok

Spagetti jóasszony módra

2013.11.26. 12:00 :: tesztavilag

Hargitai György mesterszakács receptje

 spagetti Jóasszony módra.png

4 főre

Elkészítési idő: 30 perc

Egy adag: 693 kcal

Könnyű elkészíteni

 

 Hozzávalók:

2 vöröshagyma (lehet fehérhagyma is), 25 dkg csiperkegomba, 25 dkg főtt füstölt húsos császárszalonna, 3 evőkanál olaj, 25 dkg főtt zöldborsó, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, só, 1 kiskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1 kiskanál finomliszt, 2,5 dl víz (még jobb, ha a fele fehérbor), 1 csokorpetrezselyem, 40 dkg spagetti

 

1. A megtisztított hagymát 1,5 centis kockákra, a megtisztított gombát cikkekre, a húsos szalonnát közepes (1,5 centis) kockákra aprítjuk. Mindezeket egy nagy serpenyőben, az olajon 8-10 percig együtt pirítjuk.

2. Ekkor a puha borsót belekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk. A paradicsompürét és a lisztet hozzáadva 1 percig pirítjuk, a vízzel (borral) fölöntjük,a  fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Éppen csak 1 percig főzzük.

3. Tálaláskor az előírás szerint kifőzött spagettivel összeforgatjuk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: spagetti vacsora gomba füstölt hús

süti beállítások módosítása