A medvehagyma a fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény.
Tavasszal a lombos erdők alját szőnyegként borítják be levelei. Óvatosan kell gyűjteni, mert könnyen összetéveszthető a mérgező levelű gyöngyvirággal!
Kép forrása
A medvehagyma nagyon egészséges: méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő hatása van, jó az érelmeszesedés ellen, gyomorfertőtlenítő és bélműködést serkentő hatása is van.
A népszerű növénynek fesztiválja is van: a Medvehagyma Fesztivál, vagyis az „Egészséges életmód fesztiválja” idén jubileumi 10. alkalommal kerül megrendezésre és kerekít egy csodás gasztronómiai rendezvényt a medvehagyma köré.
A Mecsek ébredező árnyas erdőiben a medvehagyma hatalmas területeket borít be az évnek ebben az időszakában.
A gasztronómiában rengeteg módon felhasználható. Az orfűi Medvehagyma Fesztiválon töviről hegyire megismerkedhetünk ezekkel a kulináris fogásokkal.
A konyhában sokféleképpen használható: salátákhoz, levesekhez, húsokhoz, főzelékekhez, kelt tésztákhoz (töltelékként) jól illik.
Tésztaételekhez készülhet belőle nagyon finom pesto is hasonlóan a metélőhagyma pestohoz.