HTML

Friss topikok

Durumtészta vagy tojásos tészta?

2012.10.19. 15:50 :: tesztavilag

Tojásos tészta vagy durumtészta? Melyiket fogyasszuk?  És melyik az egészségesebb? Sokat hallottuk már ezeket a kérdéseket.

buza.jpg

A tésztafélék értékes és alapvetően fontos élelmiszerek számunkra, mert könnyen felszívódnak, könnyen emészthetőek és értékes tápanyagokat tartalmaznak függetlenül attól, hogy tojásos vagy durumtésztáról beszélünk.

Ha visszatekintünk a történelemben, azt tudjuk, hogy a tésztát Marco Polo hozta be Kínából Európába a XIII. század végén. Ebben az időben már Olaszországban is készítettek tésztát, így ezen a kontinensen sem számított teljesen újdonságnak. Míg az olaszok búzából, a kínaiak rizsből és szójából is készítették a népszerű ételt.

Magyarországon is többszáz éves múltra tekint vissza a tésztafogyasztás. Nálunk a tojásos tészta készítése terjedt el, egyrészt mert tojás hozzáadásával nagyobb tápanyagtartalmú ételt tudtak készíteni, másrészt ez volt a tojás tartósításának egyik módszere.

Ez a tendencia a mai napig is megmaradt, hazánkban 85%-ban tojásos tésztát fogyasztunk.

Európa más részein főként durumtésztát fogyasztanak, mely a nevét adó búzafajtából készül. Ennek a típusnak nagy a fehérje- és sikértartalma, így a gyártás során nélkülözhető belőle a tojás.

Nagy tápértékű, könnyen emészthető, élettanilag kiváló minőségű a durumliszt, szénhidráttartalma elhúzódóbban emeli meg és hosszan egyensúlyban tartja a vércukorszintet, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Emellett értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat is tartalmaz.

A durumtészta főzéskor rugalmas, megtartja alakját, nehezen fő szét.


A tojásos tésztában a tojásnak köszönhetően további számos fontos alkotóelem megtalálható, mint például a szelén, a mangán, a cink vagy a réz. A benne lévő fehérje jól emészthető és nagy a vitamintartalma. Mivel ezek az előnyök a durumtésztában nincsenek meg, így azt mondhatjuk, hogy táplálkozás-élettani szempontból a tojásos tészta értékesebb.

 

A fentiek alapján bátran kijelenthetjük, hogy bármelyik tésztát is fogyasztjuk, egészségesen táplálkozunk.  A választáskor inkább az elkészítendő étel típusa határozza meg, hogy melyik tésztát használjuk.

Szólj hozzá!

Címkék: tészta egészséges szénhidrát

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr194858296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.