HTML

Friss topikok

Emeletes vargabéles

2014.05.12. 15:37 :: Tésztavilág

2_étel_3.jpg

Sokan csak csokival és tejszínhabbal tudják elképzelni a desszerteket, pedig a tésztákból is varázslatos édességeket készíthetünk. Amikor tanultam a szakmát, „éttermi meleg tészta”-ként készítettük az otthonról ismerős befejező ételfogásokat. Ezek valahogy kivesztek az éttermek kínálatából, de azt tapasztalom, hogy a menzákon és az önkiszolgáló éttermekben először mindig a vargabéles fogy el. Én szeretem egy kicsit megbolondítani, és ehhez elég is fél deci pálinka. A másik felet pedig igazán megérdemli a szakács!

 

Emeletes vargabéles

Hozzávalók:
10 dkg Soós cérnametélt
15 dkg túró
15 dkg mascarpone
1 rúd vanília
2 evőkanál tejföl
7 dkg cukor
fél csomag (4 lap) réteslap
1 tojás sárgája
10 dkg porcukor + 5 dkg a málnához + ízlés szerint a réteslap megszórásához

2Főzés közben_5.jpg




A málnaöntethez:
15 dkg gurulós málna
fél citrom
fél dl, jó minőségű pálinka
mentalevelek a díszítéshez

2Főzés közben_9.jpg

Elkészítés:

A cérnametéltet kifőzzük, kihűtjük. Összekeverjük az áttört túrót, a mascarponét, a porcukrot, a vanília kikapart belsejét, a tejfölt, és összeforgatjuk a kihűlt cérnametélttel. Hűtőben fél órát pihentetjük.

A réteslapot 8x8 centis négyzetekre vágjuk, a tojás sárgájával megkenjük, porcukorral meghintjük, és 180 fokos sütőben, 10 perc alatt ropogósra sütjük.

A málnát 5 dkg cukorral és a fél deci pálinkával, a fél citrom reszelt héjával és levével összeforraljuk, majd összeturmixoljuk.

Tálaláskor a réteslapokra 1-1 kanál túrós tésztát teszünk, erre 1-1 újabb réteskockát, így építjük toronnyá. Körbelocsoljuk a málnaöntettel, és friss mentalevelekkel díszítjük.


 2Főzés közben_13.jpg

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása