HTML

Friss topikok

Fűszernövényeink - a medvehagyma

2013.03.21. 14:55 :: tesztavilag

A medvehagyma a fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény.

Tavasszal a lombos erdők alját szőnyegként borítják be levelei. Óvatosan kell gyűjteni, mert könnyen összetéveszthető a mérgező levelű gyöngyvirággal!

79815130225044015_medvehagyma_fesztival.jpg

Kép forrása

A medvehagyma nagyon egészséges: méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő hatása van, jó az érelmeszesedés ellen, gyomorfertőtlenítő és bélműködést serkentő hatása is van.

A népszerű növénynek fesztiválja is van: a Medvehagyma Fesztivál, vagyis az „Egészséges életmód fesztiválja” idén jubileumi 10. alkalommal kerül megrendezésre és kerekít egy csodás gasztronómiai rendezvényt a medvehagyma köré.

A Mecsek ébredező árnyas erdőiben a medvehagyma hatalmas területeket borít be az évnek ebben az időszakában.
A gasztronómiában rengeteg módon felhasználható. Az orfűi Medvehagyma Fesztiválon töviről hegyire megismerkedhetünk ezekkel a kulináris fogásokkal.

Bővebben a fesztiválról

A konyhában  sokféleképpen használható: salátákhoz, levesekhez, húsokhoz, főzelékekhez, kelt tésztákhoz (töltelékként) jól illik.

Tésztaételekhez készülhet belőle nagyon finom pesto is hasonlóan a metélőhagyma pestohoz.

Szólj hozzá!

Címkék: medvehagyma egészséges Program

Mogyorós szezámos tésztasaláta

2013.03.18. 12:08 :: tesztavilag

Könnyű vacsora és másnap remek irodai ebéd lehet ez a csípős tésztasaláta.

mogyoros_szezamos_tesztasalata_web.jpg

Hozzávalók 4 személyre

  • 250 g SOÓS spagetti
  • 1 sárgarépa julienne-re vágva (gyufaszál)
  • 1 csomag újhagyma karikázva
  • 5 dkg pörkölt sótlan mogyoró mozsárban összezúzva
  • fél csokor koriander

Az öntethez

  • 2 ek. szójaszósz
  • 2 ek. szezámolaj
  • 3 ek. édes chiliszósz
  • 1 tk. gyömbéres csilimártás
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés

  1. A tésztát kifőzzük, hideg vízzel leöblítjük, félretesszük.
  2. A répát, újhagymát felaprítjuk, mogyorót a mozsárban összetörjük, a koriandert apróra vágjuk.
  3. Az öntethez a hozzávalókat alaposan összekeverjük.
  4. Egy nagy salátástálban a tésztát elkeverjük az öntettel, a répával és az újhagyma 2/3 részével.
  5. Tálalásig behűtjük, tálaláskor a tészta tetejét megszórjuk a maradék újhagymával, a mogyoróval és a korianderrel.

Szólj hozzá!

Címkék: spagetti vega vacsora gyors csípős sárgarépa lunch box

süti beállítások módosítása