HTML

Friss topikok

Fűszernövényeink - a metélőhagyma

2013.03.14. 14:11 :: tesztavilag

A metélőhagyma fűszerkertünk egyik alapvető tagja a petrezselyem mellett.

Könnyű gondozni és kitűnő vitaminforrás, különösen C-vitamin és vastartalma magas. Gyógyhatásai közül étvágyfokozó,  vértisztító, koleszterinszint csökkentő hatását emelhetjük ki, csökkenti a vérrögképződés esélyét.

20-25 cm magas évelő növény. Hosszú, vékony, csomókban növő hagymalevelei vannak. Kora nyáron hozza rózsaszínű, mutatós, gömb alakú virágjait. Ültethető fűszerkertbe, cserépbe vagy virágládába is.

metelohagyma-allium_schoenoprasum.jpg

Kép forrása

Átlagos tápanyagtartalmú nedves talajban, napos vagy félárnyékos helyen érzi igazán jól magát.

A magjait március-áprilisban vethetjük már állandó helyére vagy cserépbe is.
A fűszerkertben tartott töveket három évenként, ősszel szedjük ki a földből, osszuk szét és ültessük új helyre.
A cserépben tartott töveket évenként érdemes 2-3 részre szedni és friss földbe ültetni.

A rendszeres és friss hajtás érdekében zöldjét rendszeresen vágjuk vissza 1 cm-es magasságig.

Ha nem használjuk fel frissen, a leveleket vágjuk apróra és fagyasszuk le. A szárított levél sokat veszít ízéből.

Felhasználása széleskörű lehet: lLevesek, húsok, sajtok, halak, mártások, saláták, tojás, túró, vaj, zöldségek ízesítésére is használhatjuk. A friss virágját felhasználhatjuk ecetekbe, salátákba.

Tésztaételekhez is van tippünk: készítsünk belőle metélőhagyma pestot az alábbi egyszerű recept szerint:

Metélőhagyma pesto

Hozzávalók:

  • 50g metélőhagyma
  • 1 1/2 evőkanál fenyőmag
  • 2 evőkanál parmezán
  • 100ml extra szűz olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

Egy robotgépben (vagy botmixerrel) keverjük össze a hozzávalókat és használjuk  mártásként a kifőtt tésztára. Tálaláskor morzsolt kecskesajttal kiegészítve kitűnő!

Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek mártás metélőhagyma

Brokkolis szardellás tészta

2013.03.11. 08:51 :: tesztavilag

Ez a kombináció még a brokkoli-ellentábort is meggyőzi, tapasztalatból mondhatom. Egy fontos tanács van, amit érdemes megfogadni: ne a bolti zsemlemorzsát használjuk a szardellás kenyérmorzsához, hanem friss házi kenyérből készítsük otthon, a minőségi különbség garantált!

brokkoli_szardella1_web.jpg

Hozzávalók 4 személyre

  • 350 g brokkoli
  • 80 g olajban eltett szardellafilé
  • 60 g friss házikenyér (héj nélkül)
  • 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 0,5 teáskanál chilipehely
  • 350 g SOÓS csavart tészta
  • só, bors
  • 4 teáskanál reszelt grana padano vagy parmezán sajt

Elkészítés

  1. A brokkolit szedjük nagyon apró rózsákra, öblítsük le. A szárakra most nem lesz szükség, főzzünk belőle egy jó zöldségkrémlevest, vagy tegyük mélyhűtőbe.
  2. A szardellát vágjuk apróra, a kenyeret késes robotgéppel aprítsuk morzsaállagúra. Tegyük fel a tésztát bő vízben főni. Amikor megfőtt szűrjük le, de a levét ne öntsük ki, ebbe a vízbe dobjuk bele a brokkolit és főzzük 2-3 percig. A színe szép élénkzöld marad és akkor jó, ha még roppanós, nem főtt át teljesen.
  3. Közben az olívaolajat egy teflonedényben hevítsük fel, dobjuk rá a fokhagymát és a chilipelyhet, pirítsuk át. Adjuk hozzá a szardellát és 1 perc múlva a kenyérmorzsát is. Mérsékeljük a lángot és addig pirítsuk folyamatos kevergetés mellett, amíg a kenyér aranybarnára nem pirul.
  4. Tálalás előtt forgassuk össze a tésztát a brokkolival, ha kell öntsünk rá egy kevés olívaolajat.
  5. A tányérokban halmozzunk a tészta tetejére a szardellás morzsából és szórjuk meg a reszelt sajttal.
  6. Ízlés szerit sózzuk, borsozzuk, de először kóstoljunk, mert a szardella alapból is elég sós!

Szólj hozzá!

Címkék: vega hal vacsora gyors tészta egészséges brokkoli csavart tészta

süti beállítások módosítása